Ρωσία:Περισσότεροι φόροι για το παραγώμενο οίνο από εισαγόμενα γλεύκη

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, μετά από το χρηματοδοτικό πακέτο που έχει εγκριθεί από την Κρατική Duma στα τέλη του περασμένου έτους, έχουν αυξηθεί οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην Ρωσία για το κρασί που παράγεται τοπικά από εισαγόμενο μούστο. Ο φόρος έχει διπλασιαστεί, απο 9 σε 18 ρούβλια ανά λίτρο (δηλαδή από περίπου 14 σε 29 λεπτά του ευρώ), ακόμη περισσότερο τιμωρούνται τα αφρώδη προϊόντα από εισαγόμενα γλεύκη, τα οποία δεν  παρέχουν  προστασία γεωγραφικής ένδειξης: όπου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έγινε από 10-36 ρούβλια ανά λίτρο (δηλαδή περίπου 16 – 57 λεπτά).
rwc-logo
Καμία αλλαγή στον οίνο, αφρώδη ή με γεωγραφική ένδειξη ή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, που παράγεται στη Ρωσία από τις τοπικές πρώτες ύλες.

Όπως αναφέρεται στο Mieninger, η απόφαση για τη διαφύλαξη ρωσικών προϊόντων προέρχεται κυρίως από την ανάγκη να βοηθήσει έναν τομέα που πλήττεται σήμερα από την μείωση  παραγωγής της Κριμαίας και της περιοχής Κουμπάν.

Η πρώτη φάση της τετραετίας (2016-2020),  κύριος στόχος του έργου είναι να υπάρξει ενημέρωση για τις διάφορες τεχνικές και τον εξοπλισμό των οινοποιείων, και γενικότερα τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος. Στη συνέχεια, μεταξύ 2021 και 2025, θα τείνουν να αυξήσουν εξαγωγές της Ομοσπονδίας και να φέρει το εθνικό οίνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

rus_wine_reg_260
Βούληση της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει επενδύσεις στην μικρο-μεσαία επιχείρηση κρασιού, έτσι ώστε να μπορέσεο κάποια μέρα να ανταγωνιστεί το ευρωπαϊκό. Οι πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του έργου είναι : Απλούστευση των απαιτήσεων αδειοδότησης για τα μικρά οινοποιεία, κάλυψη έως και 80% του κόστους από την κυβέρνηση για νέες εγκαταστάσεις και για την αγορά μηχανημάτων, προώθηση του οινοτουρισμού, κίνητρο για ανάπτυξη της αμπελουργίας στη ρωσική Άπω Ανατολή.

– Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment