Οίνος: Η γυάλινη φιάλη δεν φτάνει πια

Οι εναλλακτικές μορφές στη γυάλινη φιάλη των 750 ml προσελκύουν την προσοχή αρκετών αναλυτών στην αγορά του κρασιού. Η ανάπτυξη της μη παραδοσιακής συσκευασίας έχει επισημανθεί από την Wine Intelligence τον περασμένο Δεκέμβριο ως έναν από τους κινητήριους μοχλούς της αγοράς του οίνου για το 2018 και ίσως να στραφούν και να  πριμοδοτηθούν οι συσκευασίες των οίνων bag-in-box σε ορισμένες αγορές (συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής, όπου έχει υπάρξει για κάποιο χρονικό διάστημα, φέρνοντας τις πωλήσεις ορισμένων Brand στον ουρανό) και από τη διάχυση των συσκευασιών με μειωμένη δόση ή monodose.

Το ίδιο θέμα αντιμετόπισε πρόσφατα η Rabobank ( νέα από την Beverage Daily). Η γυάλινη φιάλη – σύμφωνα με τον Stephen Rannekleiv, Global Sector Strategist Beverages της ολλανδική εταιρίας- είναι μέρος της κατάστασης του οίνου και εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 50% των πωλήσεων, αλλά μερικά από τα χαρακτηριστικά της είναι ασύμφορα σε σχέση με ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά του οίνου. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα – ο Rannekleiv εργάζεται στο γραφείο της Νέας Υόρκης της Rabobank – το μέσο οικογενειακό μέγεθος συρρικνώνεται και οι καταναλωτές προσπαθούν να πίνουν λιγότερο αλλά ποιοτικά καλύτερα, έτσι, ένα μπουκάλι 750 ml οίνου μπορεί να είναι πολύ μεγάλο. Αυτό αφήνει περιθώρια για μικρότερες μορφές. Ορισμένοι κατασκευαστές γυαλιού ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη της αγοράς και έτσι διαθέτουν φιάλες 187 ml και 375 ml ώστε με χαμηλότερους όγκους να μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα από τους παραγωγούς – ακόμα και Rannekleiv προτείνει – με τη στρατηγική  διατήρησης της εικόνας , με την οπτική “quality over quantity“.

Tο Bag in Box, πολύ δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει οδηγήσει στην εκπληκτική ανάπτυξη  brands όπως το Black Box της Constellation Brand ή το Bota Box της Delicato Family Vineyards.

Αν και η χωρητικότητα των συσκευασιών B-i-B είναι μεγαλύτερη από την παραδοσιακή φιάλη (οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι 3 ή 5 λίτρα), το κρασί σε πλαστικό θεωρείται πιο πρακτικό από πολλούς καταναλωτές ακριβώς επειδή εγγυάται καλύτερη διατήρηση του κρασιού μια φορά “uncorked”. Σύμφωνα με τη Nielsen, ενόψει της συνολικής αύξησης των πωλήσεων κρασιού στην εγχώρια κατανάλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες της τάξης του 5,6% το 2016, οι πωλήσεις κρασιού σεTetra Pak αυξήθηκαν κατά το ίδιο έτος κατά 21%, οι πωλήσεις Bag-in-Box των 3 λίτρων αυξήθηκε κατά 13% και οι πωλήσεις σε μεταλλική σευσκευασία αλλουμινίου αυξήθηκε  100%.

Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment