OENOTERRIS: Μήπως η απάντηση για το βέλτιστο οινολογικό αποτέλεσμα βρίσκεται τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο;

Η κλιματική αλλαγή είναι αντικείμενο μελετών εδώ και αρκετές δεκαετίες με ξεκάθαρο συμπέρασμα : βαθιές αλλαγές συντελούνται στους αμπελώνες μας. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές, καθώς και η εξέλιξη των προσδοκιών των καταναλωτών, απαιτούν μια διεπιστημονική προσαρμογή ικανή να δώσει όλο και πιο περίπλοκες απαντήσεις από αμπελουργούς, οινοποιούς και οινολόγους.

”Ένας από τους πρώτους μοχλούς για να ικανοποιηθούν οι οινολογικές προσδοκίες ή αυτές της αγοράς, βρίσκεται στον αμπελώνα”.

Η προσέγγιση Oenoterris είναι το αποτέλεσμα πενταετούς έρευνας και ανάπτυξης προγραμμάτων στην αμπελουργική θρέψη και βιο-διέγερση των φυτών, καθώς και στην ανάπτυξη εργαλείων λήψης αποφάσεων ως προς την ορθολογική διαχείριση των γλευκών στο οινοποιείο. Γεννήθηκε έτσι το:

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής προέρχονται από μια συνέργεια μεταξύ ενός ”βιολογικού” προγράμματος βιοδιεγερτών και θρέψης  στον αμπελώνα και στοχευμένου προγράμματος οινοποίησης.

Μια εξειδικευμένη επιλογή προγραμμάτων και πρακτικών από το αμπέλι έως την εμφιάλωση.

Οι σημερινές τεχνικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης υπόκεινται στον άμεσο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η πρώιμη ανάπτυξη, οι απρόβλεπτες ημερομηνίες συγκομιδής, η ανισορροπία (αλκόολ/οξύτητα) στους οίνους κ.α.

Ο πολλαπλασιασμός αυτών των γεγονότων έχει αντίκτυπο στη φυσικοχημική σύνθεση του σταφυλιού (περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και πρόδρομες αρωματικές ενώσεις, ετερογενής ωρίμανση, δομική ανισορροπία) που αντανακλάται στους οίνους (αστάθεια χρώματος, θαμπά ή χαμηλής έντασης αρώματα, πικράδα κλπ κλπ).

Αυτή η αγρο-οινολογική προσέγγιση, επιδιώκει να παρέχει τις «σωστές» επιλογές και καινοτόμα εργαλεία, σε σχέση με την τεχνολογική διαδικασία, από το αμπέλι μέχρι τη φιάλη, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά θέματα που ανακύπτουν στον αμπελώνα και στο οινοποιείο, διατηρώντας έτσι τελικά την ποιότητα των οίνων σε υψηλά επίπεδα.

Μια σειρά  βιοδιεγερτών+αμινοξέα σε υγρές συνθέσεις, που αναπτύχθηκαν για την ικανοποίηση συγκεκριμένων οινολογικών στόχων, ανάλογα με το είδος του σταφυλιού:

Την περίοδο της ανθοφορίας OENOTERRIS® Fleur
Την περίοδο του περκασμού σε λευκές ποικιλίες OENOTERRIS® Arôme,
Την περίοδο του περκασμού σε ερυθρές ποικιλίες OENOTERRIS® Expression

Ενώ στη συνέχεια στο οινοποιείο, το εργαλείο Smart’App Fining αρωγός στην αξιολόγηση των γλευκών, συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων για τη βέλτιστη κατεργασία διαύγασης των γλευκών.

Έτσι σε συνεργασία με την ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ, τα Oenoterris θα προμηθευτούν στην Ελλάδα και Κύπρο.

Πρώτη επίσημη παρουσία με stand θα γίνει στο ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2023 και στη συνέχεια παρουσίαση στο PATRAS WINE FAIR το Μάρτιο.

Σας περιμένουμε !!!
Περαιτέρω υλικό υπάρχει και όποιος ζητήσει μπορώ να του το στείλω με email ! Μην διστάσετε να στείλετε.

– Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment