Κορωνοϊός: Aκόμη και ο κόσμος του οίνου κλείνει (ή αναβάλλει) αλλά το trading συνεχίζεται

Οι Γερμανοί ακυρώνουν την Prowein, στην Ιταλία η Vinitaly αναβάλλεται για τον Ιούνιο, αν και υπάρχουν εκείνοι που θα προτιμούσαν να την ακυρώσουν. Οι άλλες εκθέσεις επίσης κινδυνεύουν: από τη Vinnatur έως τη Vinoforum, μετακινούνται για μήνες ή εβδομάδες, με την ελπίδα ότι η έκτακτη ανάγκη θα περάσει σύντομα.

Από την άλλη αν τα εστιατόρια και τα μπαρ κυρίως στην Ιταλία, είναι μεταξύ των κατηγοριών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του Coronavirus, μεταξύ της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης πριν και του κλεισίματος με διάταγμα μετά, επίσης και οι κάβες, βιώνουν μια φάση μεγάλης δυσκολίας.
Χώροι που μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί, όπως απαιτείται από το τελευταίο κυβερνητικό διάταγμα της 11ης Μαρτίου 2020, δεδομένου ότι εμπίπτουν στα καταστήματα τροφίμων, ανταποκρίνονται διαφορετικά στην κρίση. Προφανώς, από το νόμο, σταμάτησε η κατανάλωση στις εγκαταστάσεις, υπάρχουν εκείνοι που αποφάσισαν να κλείσουν εντελώς, ακόμη και πριν από την απόφαση, και όσοι προσπαθούν να αντισταθούν, χάρη στις ηλεκτρονικές(Online) πωλήσεις και τις παραδόσεις στο σπίτι, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ποσοτικά όρια και με δωρεάν αποστολή.
Αλλά για τις εταιρείες που ειδικεύονται στις διάφορες μορφές ηλεκτρονικού εμπορίου υπάρχει σημαντική ανάπτυξη (σε γενικές γραμμές, από πολλές πλευρές υπάρχει μια άνθηση στις ηλεκτρονικές αγορές, με περιπτώσεις 400% όπως ανέφερε η Coop Italia και άλλες μεγάλες αλυσίδες ή ακόμη και 3.000% για τις πραγματικότητες όπως η Eataly, όπως είπε ο Oscar Farinetti στο WineNews, ένα σημάδι ότι υπάρχουν εκείνοι που δεν παραιτούνται, ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες ημέρες, για ποιοτικά τρόφιμα και κρασί) , για τις παραδοσιακές κάβες είναι περισσότερο ένα εργαλείο επιβίωσης, και παρόλο που πολλές αυξήσεις καταγράφονται από πολλούς, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την προσωρινή εξαφάνιση των πελατών στο κατάστημα, γευσιγνωσίες σε κλαμπ και ούτω καθεξής. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από τα καταστήματα οίνου σε ολόκληρη την Ιταλία, από το Μιλάνο εως στη Νάπολη.

vino-coronavirus

Ποια είναι αυτά που, αυτήν τη στιγμή, βιώνουν τις πιο σημαντικές αυξήσεις?
Για παράδειγμα, η εφαρμογή του Μιλάνου Wine Livery, ενημερώνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε μια γενική αύξηση + 25% επί των πωλήσεων, ποσοστό που διπλασιάζεται στις κεντρικές-βόρειες πόλεις (Μιλάνο, Τορίνο, Μπολόνια) όπου η έκτακτη ανάγκη και ο φόβος των επιδράσεων του κοροναϊού έχει αυξηθεί καθημερινά. Εν ολίγοις, η παράδοση οίνου βλέπει την αύξηση των παραγγελιών, λόγω των συνθηκών της τρέχουσας κατάστασης. Για να επιβεβαιωθεί αυτό, επίσης, η Andrea Bianchi (Enosocial), μια εφαρμογή που φέρνει τα οινοποιεία και τους τελικούς πελάτες σε άμεση επαφή. «Είμαστε γεννημένοι για τον τουρίστα του οίνου,  και από τον Νοέμβριο μπορούμε επίσης να στείλουμε στο εξωτερικό, αυτή είναι η βασική μας δραστηριότητα. Και υπάρχει ανησυχία γι ‘αυτό, διότι προφανώς υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις. Εν τω μεταξύ, το ηλεκτρονικό εμπόριο εξερράγη: τα στοιχεία, μέχρι τις 9 Μαρτίου, μας έδειξαν αύξηση κατά 173% στις παραγγελίες κατά την ίδια περίοδο του 2019, ακόμη και το + 594% των πωληθέντων φιαλών είναι + 170% κύκλου εργασιών. Είναι μια εκθετική τάση που έχουμε ήδη δει τους τελευταίους μήνες και η οποία έχει ενισχυθεί σαφώς με αυτό το πρόβλημα Coronavirus. Επίσης, επειδή πολλά οινοποιεία έχουν καταλάβει ότι τώρα, αυτήν τη στιγμή, είναι ο μόνος τρόπος ή σχεδόν να πουλήσει οίνο και δίνουνε λύση στο χέρι με μηδενικό κόστος, επειδή λαμβάνουνε την προμήθεια μόνο όταν πωλείται η φιάλη. Απλώς πρέπει να συσκευάσουν τον οίνο, στη συνέχεια περνούν οι μεταφορικές και το παραδίδουν στα σπίτια των πελατών, ακόμη και στο εξωτερικό όπου είναι δυνατόν ».

Μια τάση ανάπτυξης, αυτή του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ”delivery” (όχι μόνο του οίνου), η οποία επιβεβαιώνει επίσης η Peck, ένα από τα σύμβολα της οινογαστρονομίας του Μιλάνου που επλήγη από την επιδημία και μάλιστα πολύ σκληρά.
Εν ολίγοις, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι εγχώριες παραδόσεις αυξάνονται, αλλά για τα παραδοσιακά καταστήματα οίνου, επί του παρόντος, είναι γενικά λίγο περισσότερο από ένα εργαλείο για να δοθεί μια υπηρεσία επιβίωσης, παρά να αντισταθμίσει τις απώλειες.

– Νίκος Αγοραστός

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *