Τι αναζητά σήμερα η αγορά από έναν οίνο? Ποιές είναι οι τεχνικές επιπτώσεις?

Οι οινοποιοί και οι οινολόγοι πρέπει πρώτα να καταλάβουν τι θέλει ο καταναλωτής πριν αποφασίσει με ποιόν τρόπο (πρωτόκολλο οινοποίησης) θα παράξει τον οίνο. Ο σημερινός καταναλωτής προετοιμάζεται σιγά σιγά τόσο για τη γνώση των διαφόρων οίνων όσο και για τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων ποικιλιών σταφυλιών και των διαφόρων περιοχών παραγωγής. Στην πραγματικότητα, ο οίνος δεν είναι πλέον απλώς ένα ποτό, αλλά έχει γίνει ένα θέμα συζήτησης και κουλτούρα. Δεν επαρκεί πλέον στις μέρες μας η παραγωγή  καθαρών οίνων με καθορισμένο οργανοληπτικό επίπεδο, επειδή ο καταναλωτής αναζητά οίνους που συνδυάζουν χαρακτήρα και ταυτότητα. Το προϊόν πρέπει να είναι αναγνωρίσιμο και να κατευθύνει, ακόμη και πέραν μιας ποικιλίας, σε μια καλά καθορισμένη περιοχή. Το γεγονός αυτό είναι πολύ θετικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία διαθέτει πολλές περιοχές διαφορετικές μεταξύ τους.

Οι εισαγωγείς και οι διανομείς είναι επίσης πολύ προετοιμασμένοι για τις τεχνικές παραγωγής και τις διάφορες περιοχές του κόσμου. Είναι ακριβείς και εκπαιδευμένοι γευσιγνώστες καθώς έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν συχνά και να επισκεφθούν τις διάφορες περιοχές προέλευσης των οίνων που προσφέρουν. Είναι συνεπώς ένας πολύτιμος σύνδεσμος μεταξύ του καταναλωτή και του οινοποιού/οινολόγου και μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του τι πραγματικά χρειάζεται η αγορά. Είναι επίσης πολύ απαιτητικοί με τα κελάρια επειδή η πρόταση για ποιοτικά κρασιά είναι πολύ μεγάλη.

Τα οινοποιεία δίνουν ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στην αειφορία, την τυπικότητα και τις διάφορες γηγενείς ποικιλίες. Ο οινοπαραγωγός ξεκινά από το αίτημα του καταναλωτή να προβεί σε ονολογία ακριβείας προσαρμόζοντας τα πρωτόκολλά του στις διάφορες ποικιλίες και στις διάφορες ζώνες. Το προϊόν πρέπει να είναι τέλειο όχι μόνο από άποψη ποιότητας αλλά και από άποψη τυπικότητας και στυλ.

2208-2019-0806300223302308977557

Για να αποφευχθεί η τυποποίηση-βιομηχανοποίηση του προϊόντος, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η οξείδωση τόσο κατά τη διάρκεια της οινοποίησης, όσο και καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του στο μπουκάλι,και ιδιαίτερα για τους λευκούς οίνους η υπερβολική ωρίμανση των σταφυλιών και οι επεμβατικές διεργασίες που ισοπεδώνουν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Νίκος Αγοραστός

 

Add a Comment