Πιστοποίηση οίνου με ψηφιακό εντοπισμό

Η ψηφιακή παρακολούθηση της κυριότητας ενός μπουκαλιού οίνου θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της παραχάραξης στον κόσμο του οίνου. Το Wine Fraud  προτείνει με τη νέα υπηρεσία  Chai Wine Vault, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την  Everledger, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πιστοποίηση διαμαντιών.
Προτείνεται για τη στιγμή μόνο για εκλετκούς οίνους, αυτό το σύστημα πιστοποίησης είναι δυνητικά εφαρμοζόμενο επίσης σε μεγαλύτερη κλίμακα, χάρη στις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Η ιδέα βασίζεται σε μια απλή ιδέα των ολοκληρωμένων υπηρεσιών logistics, δηλαδή, η δυνατότητα επαλήθευσης των αλλαγών της κυριότητας των αγαθών από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Σε μια βάση δεδομένων  blockchain, αρχικά καταγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας ενός μπουκαλιού (μέχρι 90 τομείς, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του κατασκευαστή, τις προελεύσεις της ετικέτας, το καπάκι, κάψουλα, την εικόνα της φιάλης κλπ) . Σε κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας της φιάλης ,η βάση δεδομένων είναι ενημερωμένη, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να αξιολογηθεί για τη γνησιότητα του προϊόντος.

-Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment