Παλαίωση με υπερήχους

Στο Τμήμα Αναλυτικής Χημείας του Ισπανικού Πανεπιστημίου του Κάντιθ αναπτύχθηκε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί υπερήχους για την επιτάχυνση της διαδικασίας παλαίωσης των αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα των super alcoholics και των αποσταγμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκαν στο Investigación químico-analítica del vino y productos vitivinícolas έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Ultrasonics Sonochemistry σε ένα άρθρο με τίτλο Study of a laboratory-scaled new method for the accelerated continuous ageing of wine spirits by applying ultrasound energy.

Ο πειραματισμός πραγματοποιήθηκε σε προϊόντα που προέρχονται από την απόσταξη γεωργικών πρώτων υλών, όπως δημητριακά, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμα. Μιλάμε δηλαδή για το μπράντυ, το ρούμι,το ουίσκι, το τζιν,τη βότκα κ.α.

Το κύριο αποτέλεσμα ήταν να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα γήρανσης σε λίγες μόνο ημέρες, για τα οποία χρειάζονται περίπου δύο χρόνια με φυσική γήρανση στα βαρέλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διέλευση του αποστάγματος μέσω ενός σωλήνα που είναι μερικώς γεμάτος με τσιπς ξύλου που είναι βυθισμένο με υπερήχους.

slider6-960x400
F. Paul Pacult’s Spirit Journal

Το πιο άμεσο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι το οικονομικό, δεδομένης της δυνατότητας μείωσης του κόστους και του χρόνου αποθήκευσης μεταξύ της απόσταξης και της πώλησης. Επιπλέον, από πειραματική άποψη, μπορούμε να δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ποια είδη ξύλου είναι καλύτερα και  κατάλληλα για τη γήρανση του προϊόντος, αντικαθιστώντας τα τσιπς που περιέχονται στο σωλήνα φίλτρου.

Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment