Ο ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΤΗΣ | WineBloggerNews

Ο δοκιμαστής δεν είναι μάγος που αναγνωρίζει χωρίς να αποτύχει χρονιές και αμπελώνες, σχεδόν με τα μάτια κλειστά, το όνομα ενός κρασιού με ένα απλό περιεχόμενο στο ποτήρι του. Πιο λογικό και  πιθανό, έχοντας  πολύ εμπειρία, να προσδιορίσει μια τυπολογία σταφυλιών ή τη περιοχή προέλευσης.

     Ποιός δοκιμάζει?

cosa-e-vino

Ο οινοπαραγωγός, ο οινοποιός, για αυτούς που η γευσιγνωσία είναι ένας τρόπος να ακολουθήσουν σωστά την εξέλιξη του οίνου, ώστε να αξιολογήσουν την παραγωγή και να έχουν υπό έλεγχο την διατήρησή του.  Δοκιμάζουν διαμεσολαβητές, καταστηματάρχες, οι υπεύθυνοι προμηθειών μιας εταιρίας για την αξιολόγηση της ποιότητας και της εμπορικής αξίας. Δοκιμάζουν εστιάτορες και οι sommelier για να σερβίρουν ένα προϊόν ποιοτικά άψογο και για να προτείνουν το αντίστοιχο πιάτο. Δοκιμάζουν οι τεχνικοί της επιτροπής που είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο ποιότητας, δοκιμάζουν οι οινολόγοι και οι οινοτεχνίτες  με αναλυτικές διαδικασίες που επιτρέπουν στον προσδιορισμό των αρχικών συνθηκών οινοποίησης και στην εξήγηση της γεύσης μέσω της σύστασης του οίνου. Για αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων η γευσιγνωσία είναι  στο επάγγελμα τους, που υποστηρίζεται από τεχνικές γνώσεις με χαρακτήρα εμπορικό και οινολογικό. Οι γευσιγνωσίες  τους  έχουν χαρακτήρα  αναλυτικό και αξιολογήσιμο και συχνά διαγνωστικό.  Στόχος είναι η έρευνα,  η ανίχνευση, ο ελέγχος και η σύγκριση.

Με άλλο τρόπο και ψυχολογία  δοκιμάζει ένας απλός οινόφιλος. Αλλά το γεγονός είναι ότι για αυτόν πρόκειται για  μια ηδονιστική εμπειρία και εντελώς αδιάφορη, δεν σημαίνει πως το αφήνουν στην τύχη και στην άγνοια. Εκτιμάται πολύ περισσότερο ένας οίνος που αναγνωρίζεται η ποιότητα του, από συνετούς  καταναλωτές, που έστω και συνοπτικά, γνωρίζουν τις συνθήκες γευσιγνωσίας .
     Η τέχνη της γευσιγνωσίας δεν είναι προνόμιο των λίγων ατόμων, αν και  η ισορροπία των αρωμάτων και των  γεύσεων, οφείλεται σε διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας.

– Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment