Ολοκληρωμένη διαχείριση – Κλειδί για τον έλεγχο του περενόσπορου και του ωίδιου

Η  ολοκληρωμένη διαχείριση-(κυρίως το ξεφύλλισμα και το κορυφολόγημα) σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ψεκασμού – είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στο περονόσπορο και το ωίδιο,  ανέφεραν οι εκπρόσωποι του σεμιναρίου της πρόσφατης αυστραλιανής κοινωνίας αμπελουργίας και οινολογίας (ASVO).

«Επιτρέπει τη διείσδυση του φωτός, βελτιώνει την κίνηση του αέρα για να αφήσει τα φύλλα να στεγνώσουν και μειώνει την υγρασία. Το πιο σημαντικό, επιτρέπει τη διείσδυση του ψεκαστήρα », δήλωσε στους αντιπροσώπους η Μπάρμπαρα Χολ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης της Νότιας Αυστραλίας (SARDI)

Η κα. Hall δήλωσε ότι τόσο ο περονόσπορος όσο και το ωίδιο μπορούν να διαχειριστούν με ένα αποτελεσματικό προστατευτικό πρόγραμμα ψεκασμού.

”Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το ωίδιο, καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικές ουσίες για την εξάλειψη του εάν” ξεκινήσει “.

Tractor-in-vineyard-770.jpg

Είπε ότι οι εφαρμογές κατά το ωίδιο θα πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα – 2 εβδομάδες μετά την ”έκρηξη των οφθαλμών” σε θερμότερες περιοχές και όταν οι βλαστοί έχουν μήκος 10-20cm σε ψυχρότερες περιοχές.

«Η κρίσιμη στιγμή για την προστασία και των δύο ασθενειών είναι γύρω από την ανθοφορία».

Η κα. Hall είπε ότι υπήρχαν αρκετά αποτελεσματικά μυκητοκτόνα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά τη μόλυνση για περονόσπορο, αλλά ήταν κρίσιμο ότι εφαρμόστηκαν πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε συμπτώματα. Είπε ότι ακόμη και το metalaxyl δεν ήταν απολύτως αποτελεσματικό στη διαχείριση των καθιερωμένων λοιμώξεων και η χρήση οποιουδήποτε μυκητοκτόνου για τις καθιερωμένες λοιμώξεις θα αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αντίστασης.

«Ο καιρός είναι βασικός οδηγός για το περονόσπορο. Απαιτεί πολύ συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες για μια πρωταρχική μόλυνση. Ο οδηγός 10:10:24 (βροχή 10 mm στους 10οC σε 24 ώρες) εξακολουθεί να ισχύει για πολλές περιοχές, ωστόσο η πρωτογενής μόλυνση μπορεί να συμβεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ειδικά στις πιο δροσερές περιοχές. Η δευτερογενής μόλυνση χρειάζεται υψηλή υγρασία / βροχή κατά τη διάρκεια της νύχτας με περίπου 13oC. Η θερμοκρασία είναι βασικός παράγοντας στο χρόνο μεταξύ της μόλυνσης και της έκφρασης των συμπτωμάτων. Σε 10oC μπορεί να χρειαστούν περίπου 3 εβδομάδες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα. Στους 20-24οC θα είναι 5 ημέρες», εξήγησε η κα. Hall.

Το ωίδιο, από την άλλη πλευρά, δεν απαιτεί τέτοιες ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες.

«Μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε από 8-32οC, αρέσει η υγρασία πάνω από το 40% και του αρέσει το χαμηλό φως. Ωστόσο, όπως τον περονόσπορο, η θερμοκρασία θα επηρεάσει τον κύκλο και τη ταχύτητα της ασθένειας  . Μεταξύ 16-30oCμ ο μύκητας χρειάζεται μόνο 5-7 ημέρες για να προκαλέσει νέες μολύνσεις. Η ασθένεια ξεκινά πριν ή γύρω από την ανθοφορία, νωρίτερα σε θερμότερες περιοχές και μπορεί να απογειωθεί γρήγορα εάν δεν τη διαχειριστεί ο αμπελουργός».
Powdery-mildew-Richard-Hamilton-Berry-01_11_770.jpg

Οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου της ασθένειας, οι κύριοι παράγοντες της επιδημίας όμως , είναι οι άνθρωποι – με το πώς αντιδρούμε σε αυτές τις αλλαγές συνθηκών.

– Νίκος Αγοραστός

Add a Comment