Οίνος Χρονιάς ή Αλλιώς “Vintage”

Ανάμεσα στους πολλούς παράγοντες, φυσικούς ή όχι, που συμβάλουν στην επιτυχία ενός οίνου, του  πιο απρόβλεπτου και του λιγότερο ελεγχόμενου είναι σίγουρα εκείνου συσχετισμένου με την χρονιά παραγωγής. Η τάση των κλιματικών συνθηκών είναι σε θέση να επηρεάζουν την ποιότητα του οίνου : μια βδομάδα βροχής κατά την διάρκεια του τρύγου είναι αρκετή να θέτει σε κίνδυνο, ένα ολόκληρο καλοκαίρι με επαρκή ηλιοφάνεια. Από την άλλη, ένας Σεπτέμβριος ηλιόλουστος επιτρέπει την ανάκτηση των αρνητικών επιπτώσεων στην ωρίμανση των σταφυλιών σε καλοκαίρια που δεν ήταν αναμενόμενα.

Για αυτό, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ποιοτική διαφορά  ανάμεσα σε οίνους του ίδιου cru διαφορετικών χρονολογιών αντί μεταξύ διαφορετικών  cru της ίδιας χρονολογίας.
Αυτός είναι ο λόγος που πολλές περιοχές βάζουν στα προϊόντα τους 100% μιας χρονιάς ή αλλιώς «millesimati» ή « vintage» ( δηλαδή με την χρονιά του τρύγου στην ετικέτα) μόνο στις καλύτερες χρονιές, ενώ στις άλλες ανατρέχοντας σε blend μεταξύ διαφορετικών τρύγων : για παράδειγμα για Champagne και Porto το μπουκάλι αυτού του τύπου προϊόντος είναι συνώνυμο των μεγάλων οίνων ύψιστης ποιότητας. Στις άλλες περιπτώσεις, για να προσφέρουν στον καταναλωτή-αγοραστή μια πληροφοριακή υποστήριξη , υπάρχουν   « οι χάρτες των vintage», που ταξινομούν, για τις διάφορες περιοχές παραγωγής, τις χρονιές πάνω-κάτω πιο ευνοϊκές , ένα εργαλείο που είναι χρήσιμο άλλα όχι απόλυτα. Στις μέρες μας οι τεχνικές παραγωγής, η δουλειά στο αμπέλι αλλά και εκείνο στο οινοποιείο, μπορούν να δώσουν θετικά αποτελέσματα.

Μια συμβουλή που δίνουν πολλά οινοποιεία  της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι πως πρέπει να αγοράζονται τα grand crus τις χρονιές λιγότερο ευνοϊκές ( όταν οι τιμές πέφτουν), κάνοντας συνοδεία με προϊόντα των καλύτερων χρονολογιών με προϊόντα  λιγότερο φημισμένα , αλλά την ίδια στιγμή με ισότιμη αξία.
Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε από τον οίνο, εκείνο που μπορεί να μας δώσει. Σε μια μέση ποιότητας χρονιά θα έχουμε οίνους έτοιμους πρώιμα , που θα εκτιμήσουμε πίνοντάς τα για την φρεσκάδα τους, ενώ στα vintage θα ψάξουμε την αυστηρότητα, την πολυπλοκότητα, την δυνατότητα παλαίωσης.

-Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment