Οίνος και οξυγόνο από το σταφύλι στο ποτήρι

Το οξυγόνο είναι ένας από τους κύριους παράγοντες στην εξέλιξη των οίνων από το σταφύλι στο ποτήρι του καταναλωτή. Πώς να διαχειριστείτε τις ποσότητες οξυγόνου που χρειάζονται σε όλα τα στάδια της ζωής του; πώς να προστατεύετε τον οίνο από το διαλυμένο οξυγόνο;

Sauvignon-grappolo-e-bicchieri

Οι ανάγκες σε οξυγόνο ποικίλλουν κατά τη διάρκεια της ζωής του οίνου, με βάση την ποικιλία σταφυλιού και τον τύπο του οίνου που θα παραχθεί. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ο υπεύθυνος στο κελάρι πρέπει να διαχειριστεί τη προζυμωτική φάση (κρυοεκχύλιση, επίπλευση ή στατική απολάσπωση), ανάλογα το πρωτόκολλο οινοποίησης, να δώσει μακρο-ποσότητες ή μικρο-ποσότητες οξυγόνου για να πετύχει το στόχο του , βοηθώντας κατά την διάρκεια της ζύμωσης και τις ζύμες να τελειώσουν τη μετατροπή των σακχάρων σε αλκοόλη. Κατά τη διάρκεια της παλαίωσης του οίνου χρειάζονται λίγα χιλιοστόγραμμα οξυγόνου για να βελτιώσει. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και προετοιμασίας, ο στόχος είναι να προστατεύει ο οίνος όσο το δυνατόν περισσότερο από την διάλυση του οξυγόνου, για να μπορεί να είναι ελεγχόμενη η εξέλιξη του οίνου και η περιεκτικότητα σε θειώδη.

Τέλος, κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση των οίνων, η είσοδος οξυγόνου ρυθμίζεται από την επιλογή της διαπερατότητας οξυγόνου του πώματος στην περίπτωση μίας φιάλης ή από τη συσκευασία στην περίπτωση μίας φιάλης ΡΕΤ ή ενός bag in box.

– Νίκος Αγοραστός

Add a Comment