Νέα εφαρμογή της τεχνολογίας NIR στα βαρέλια – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Η ανάπτυξη του ξύλου, όπως και τα άλλα φυτά, εξαρτώνται από πολλές μεταβλητές.Μέχρι σήμερα, τα κριτήρια επιλογής ήταν αβέβαια καθώς βασίζονταν στην περιοχή-δάσος και στην εμπειρία του κατασκευαστή . Δεν μπορούμε να πούμε όμως, ότι το ξύλο μιας δεδομένης περιοχής έχει περισσότερες πολυφαινόλες ή αρώματα από ξύλο άλλης περιοχής. Επίσης οι μέθοδοι ανάλυσης που γίνονται συνήθως είναι χρονοβόρες και δεν είναι αποτελεσματικές όσο αξιολογούνται μόνο τα δείγματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόνο τον εαυτό τους.

Effectof toasting intensity presentation thesis

Με την νέα εφαρμογή της τεχνολογίας NIR (near infra red= κοντινό υπέρυθρο) , κάθε σανίδα περνά από την υπέρυθρη ακτινοβολία και σε απευθείας σύνδεση αναλύει τα χαρακτηριστικά, με αυτόν τον τρόπο κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: StructureEquilibrium,Sweet,Spice.

Structure: προσδιορίζει το χαρακτηριστικό της δομής που χαρακτηρίζεται από ξύλο υψηλής περιεκτικότητας σε  ελλαγιτανίνες.  Αποκτά δομή και σώμα ο οίνος και το χρώμα σταθεροποιείται.

Equilibrium: προσδιορίζει ότι δεν υπάρχει κυρίαρχος χαρακτήρας. Ο οίνος θα λάβει ενδιάμεσες νότες μεταξύ αυτών που περιγράφονται και το ξύλο θα το νιώθετε ισορροπημένο.

Sweet : προσδιορίζει το χαρακτηριστικό του γλυκού που χαρακτηρίζεται από ξύλο υψηλής περιεκτικότητας σε βανιλίνη και φουρφουράλη. Ο οίνος αποκτά γλυκιές αρωματικές νότες.

Spice: προσδιορίζει το χαρακτηριστικό μπαχαρικών που χαρακτηρίζεται από ξύλο  υψηλής περιεκτικότητας σε λακτόνες και ευγενόλη. Ο οίνος αποκτά πικάντικες νότες.

– Όλες οι σανίδες που αναλύονται και έχουν υψηλές περιεκτικότητες από νότες πράσινες (Vegetal) οι οποίες δεν είναι επιθυμητές , απορρίπτονται.
Τα κύρια δάση που χρησιμοποιούν είναι Γαλλίας και Σλαβόνιας καθώς και άλλα δάση. Τα βαρέλια φτιάχνονται είτε από ένα δάσος είτε από mix πολλών, όπως αποφασίσουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε σανίδας μετά την ανάλυση.
NIR.jpg
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και να δείτε το ακόλουθο βίντεο:
http://www.garbellotto.com/en/botti/nir.php
-Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment