Καολίνη: Ιδιότητα ”sunscreen” στην άμπελο

Σε ιδιαίτερα ζεστές χρονιές (π.χ. 2017, 2015, 2012, 2009, 2007, 2003) ένα σοβαρό πρόβλημα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί στον αμπελώνα, οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που εμφανίζονται στα φύλλα και στα σταφύλια τις πιο ζεστές ώρες, με θερμοκρασίες άνω των 49 -50 ° C (δηλαδή περίπου 8-10 ° C περισσότερο από τον αέρα).

Αυτό προκαλεί την σταδιακή διακοπεί της φυσιολογικής δραστηριότητας και την έναρξη χρόνιων φωτοαναστολών με χλώρωση και νέκρωση των ιστών . Τα σταφύλια που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του κλίματος, υφίστανται αφυδάτωση και καταναγκαστικά εγκαύματα και ως εκ τούτου καθίστανται άχρηστα. Σε αυτά τα θερμικά επίπεδα, οι ιστοί χάνουν την ικανότητα να διαλύουν αποτελεσματικά την υπερβολική ενέργεια και οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για αυτή τη λειτουργία καταρρέουν.

Αποτέλεσμα: μηδενική φυσιολογία, χαμηλές αποδόσεις, μειωμένη ποιότητα και σοβαροί κίνδυνοι αποξήρανσης των κλιμάτων.

Σε αυτές τις συνθήκες, η εφαρμογή ”sunscreen” του καολίνη σε Sangiovese και Pinot noir επέτρεψε τον περιορισμό της βλάβης από το θερμικό στρες, διατηρώντας την ακεραιότητα των ιστών των φύλλων, τη βασική φυσιολογία και ορισμένα βασικά ποιοτικά στοιχεία, όπως οι ανθοκυανίνες και τα οργανικά οξέα.
Επίσης, η κολλοειδής σκόνη του καολίνη, όταν ψεκαστεί στη φυλλική επιφάνεια των φυτών δημιουργεί μία λεπτή άσπρη μεμβράνη που λειτουργεί απωθητικά στους εντομολογικούς εχθρούς τόσο για τη σίτιση όσο και για την εναπόθεση των αυγών τους.

Συνήθως οι ψεκασμοί είναι  300-400 Lt/ha εναιωρήματος (3-4 kg σκόνη καολίνη/hl νερού).

– Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *