ΘΕΜΑ φέτος στους ελληνικούς οίνους η πτώση τρυγικού ασβεστίου

Φέτος η αλήθεια είναι πως ήταν μια ιδιαίτερη ή καλύτερα μια περίεργη εσοδεία για τους οινοπαραγωγούς αλλά σχετικά με πολύ καλά αποτέλεσματα από ποιοτική οργανοληπτική άποψη.
Πολλοί οίνοι ήδη σταθεροποιήθηκαν πρωτεϊνικά και έπειτα τρυγικά (ως προς το κάλιο), είτε με χημική(μετρατρυγικό,cmc,kpa) είτε με φυσική μέθοδο(ψύξη), και τέλος εμφιαλώθηκαν.

Η παράμετρος που δεν λήφθηκε υπόψη προ εμφιάλωσης ήταν η τρυγική αστάθεια ως προς το ασβέστιο, με συνέπεια ο οίνος , να έχει πτώση  τρυγικού ασβεστίου. Από σημερινή φωτογραφική λήψη στο οινολογικό εργαστήριο (ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ), παρατηρούμε κρυστάλλους από τρυγικό ασβέστιο. Τα δείγματα οίνων ήταν πολύ σταθερά τρυγικά , ως προς το κάλιο, αλλά παρατηρήσαμε στο μικροσκόπιo το ίζημα που είχε δημιουργηθεί, και βρέθηκαν οι παρακάτω κρύσταλλοι τρυγικού ασβεστίου. Έτσι μετρήσαμε στο εργαστήριο τη συγκέντρωση του ασβεστίου και βρέθηκε υψηλή (>80ppm).
Μια πρώτη άτυπη άποψη για το που οφείλεται αυτό, είναι πως κάποια αμπλελουργικά σκευάσματα φέτος, είχαν πολύ υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Να κάνετε ελέγχους στους οίνους.

 

Inked20190301_153639_LI

Inked20190301_153646_LI.jpg
1. Κρύσταλλοι τρυγικού ασβεστίου. Φωτογραφία από μικρσκόπιο (ΑΜΠΕΛΟΟΝΙΚΗ)

– Νίκος Αγοραστός – ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ

Add a Comment