Η απομάκρυνση των φύλλων κατά την ωρίμανση των σταφυλλιών τροποποιεί τη συγκέντρωση ανθοκυανινών και φλαβονολών.

Η απομάκρυνση ενός ορισμένου αριθμού φύλλων γύρω από τα τσαμπιά κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης είναι μια κοινή πρακτική που εφαρμόζεται στους αμπελώνες για να βελτιωθεί το μικροκλίμα του τσαμπιού, να μειωθεί η σήψη των σταφυλιών και να επηρεαστεί θετικά η ωρίμανση των σταφυλιών και ιδιαίτερα η σύνθεση ανθοκυανίνης και φλαβονόλης.

Στην παρούσα έρευνα αναλύουμε την επίδραση επί δύο ετών της απομάκρυνσης των φύλλων κατά την ωρίμαση σταφυλιών σε τέσσερις κόκκινες ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Nero d’Avola, Raboso Piave και Sangiovese, που καλλιεργούνται με ίδιες αγρονομικές συνθήκες και χαρακτηρίζονται από διαφορετικά προφίλ ανθοκυανίνης και φλαβονόλης .

Η θερμοκρασία της ρόγας ξεπέρασε τους 30 ° C για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια των δύο εποχών και αυξήθηκε σε αποφυλλωμένα τσαμπιά. Και στα δύο έτη, η αποφύλλωση των φυτών δεν επηρέασε τις παραμέτρους απόδοσης, τις συγκεντρώσεις σακχάρων και ανθοκυανινών, μειώθηκε ελαφρώς η σήψη , αλλά παρατηρήθηκαν έντονα αυξημένες συγκεντρώσεις φλαβονολών.

Η αποφύλλωση κατά την ωρίμανση επηρέασε τη σύνθεση της ανθοκυανίνης που οδήγησε σε αύξηση της αναλογίας κυανιδίνης και πεονινιδίνης προς  ανθρωπινανίνη, πεντουλινίνη και μαλβιδίνη στις ποικιλίες Nero d’Avola, Sangiovese και εν μέρει στην Raboso Piave, ενώ στο Cabernet Sauvignon παρατηρήθηκε μια αντιφατική συμπεριφορά. Η σύνθεση φλαβονόλης μεταβλήθηκε μετά την αποφύλλωση σε όλες τις ποικιλίες, κυρίως λόγω της αύξησης της κβερκετίνης, μειώνοντας τις αρχικές διαφορές των προφίλ φλαβολών μεταξύ των ποικιλιών.

Οι πρακτικές συνέπειες αυτής της έρευνας έδειξαν ότι η αποφύλλωση μπορεί να προκαλέσει μια συγκεκριμένη απόκριση στο σημείο διάσπασης της βιοσύνθεσης των δι- και τρι-υποκατεστημένων φλαβονοειδών, σε ποικιλίες που χαρακτηρίζονται από διαφορετικές συγκεντρώσεις φλαβανόλης , χαμηλές(Cabernet Sauvignon, Nero d ‘ Avola) ή υψηλές (Sangiovese και Raboso Piave) ανάλογα τις συγκεντρώσεις ανθοκυανίνης με πιθανά συμπεράσματα στα ονοματολογικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού.

– Νίκος Αγοραστός

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *