Δραματικός παγετός στους αμπελώνες του Λίγηρα και της Βουργουνδίας. Φωτιές τη νύχτα για να αποκρούσουν ζημίες

Είναι το τέλος της άνοιξης, αλλά το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ευρώπη οδήγησε τους γαλλικούς αμπελώνες του Λίγηρα και της Βουργουνδίας σε ένα από τους πιο σοβαρούς παγετούς από ποτέ. Οι vignerons κατέβηκαν στο αμπέλι για να αποτρέψουν τον κίνδυνο, ανάβοντας φωτιές το βράδυ, σύμφωνα με μια αρχαία γεωργική πρακτική.

Το σκιάχτρο του παγετού. Πώς βλάπτει τα αμπέλια;

Σε αντίθεση με το χαλάζι που χτυπά μικρές και καλά αξιόπιστες περιοχές μόλις σε λίγα εκτάρια, ο παγετός είναι πάντα ένα φαινόμενο μεγάλης κλίμακας. Μια αληθινή βιβλική καταστροφή των καλλιεργειών στη κοιλάδα. Αυτό σημαίνει για πολλές “appellations” ποσοτικό έλλειμμα σε αυτό τρύγο. Αμπελοοινικές περιοχές που βρίσκονται δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά μεταξύ τους, έχουν πληγεί από μια μάζα αέρα που έρχεται από το βορρά, όπως Chablis και το Κοτ ντ ‘Ορ.

Το θέαμα της φωτιάς τη νύχτα

Γι ‘αυτό, σχεδόν λαμβάνοντας υπόψη ένα προγονικό έθιμο για να υπερασπιστούν τα πλάσματα τους, τη νύχτα μεταξύ 26 και 27 Απριλίου οι vignerons κατέβηκαν αμείλικτη στους αμπελώνες, δίνοντας βάση στις αρχαίες πρακτικές που δεν έχουν ξεχάσει ποτέ. Ήταν μια νύχτα φωτισμένη, με τις πυρκαγιές μεταξύ των σειρών, να προσπαθούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία των κλημάτων. Πρόκειται για μια αρχαία τεχνική και πολύ θεαματική, που την χρησιμοποιούν από πάντα οι vignerons του Λίγηρα, καθώς και στις πλαγιές της Βουργουνδίας: συστηματικές εστίες τοποθετημένες σε διάφορα σημεία στα αμπέλια. Η εντυπωσιακή και ισχυρή εικόνα που προκύπτει είναι το πιο απτό παράδειγμα αυτής της αιώνιας αντίθεσή του ανθρώπου με τις ξαφνικές συμφορές της φύσης.

 

Άρδευση στα μάτια του βλαστού

Μια άλλη αποτελεσματική άμυνα που εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η άρδευση με μπεκ. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά το γεγονός είναι καλά κατανοητό και λογικό βάση τους φυσικούς νόμους: με αυτόν τον τρόπο, στην πραγματικότητα, τα μάτια του βλαστού είναι διατηρημένα σε πάγο. Μπορείτε να ξεκινήσετε την άρδευση λίγο πριν η θερμοκρασία φτάσει στο μηδέν βαθμούς, στη συνέχεια, αργά το απόγευμα, και θα σταματήσει το συντομότερο τις μορφές του πάγου γύρω από τα αμπέλια. Μόνο με αυτόν τον τρόπο υπάρχει αποτέλεσμα σε ένα παιχνίδι  θερμότητας, όπως σε μια γυάλινη σφαίρα, κρατά  μηδέν βαθμούς στα μάτια του βλαστού ακόμα και αν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει – 5. Η γάλλοι το αποκαλούν απλά “arrosage à zero degres” άρδευση στους μηδέν βαθμούς.

gelate_2

-Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *