Γεύση Αλσατίας

Η αλσατική γη είναι πλούσια και γενναιόδωρη. Ως εκ τούτου παράγει άριστης ποιότητας σταφύλια. Οι αλσατικοί αμπελώνες απαιτούν τη μέγιστη δέσμευση των αμπελουργών και οι οινοποιοί επενδύουν όλο το πάθος και την τεχνογνωσία τους στο επάγγελμά τους.

20191231_141301
Maison Leon Naur (Eguisheim)

Το καλοκαίρι, το αλσατικό τοπίο γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό και προσελκύει κάθε ματιά δεξιά και αριστερά στους καταπράσινους αμπελώνες. Φέτος επισκέφτηκα το μέρος την περίοδο των Χριστουγέννων και μπορώ να πω, πως ήταν επίσης μαγευτικό το τοπίο με τους αμπελώνες, δίχως φύλλα, να προσδίδουν γαλήνη και απέραντη θέα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι!

Οι οίνοι της Αλσατίας παράγονται κυρίως από επτά κύριες ποικιλίες σταφυλιών: Riesling, Gewurztraminer, Muscat d’Alsace, Pinot Gris, Sylvaner, Pinot Blanc και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το Pinot Noir.

Για να ανακαλύψετε αυτές τις γεύσεις, επισκεφτείτε τη μαγευτική διαδρομή, ”Ο δρόμος του κρασιού της Αλσατίας”, όπου εκτείνεται από το Thann έως το Marlenheim: πάνω από 400 οινοποιοί σας περιμένουν στα κελάρια τους για να δοκιμάσετε τα κρασιά τους με ποικίλα αρώματα, πάντα ευχάριστα και εκπληκτικά!
Επισκέφτηκα της περιοχές Ρικβίρ (Riquewihr) βορειο-δυτικά της πολής Κολμάρ και το Εγκισάιμ (Eguisheim) νοτιο-δυτικά της πόλης Κολμάρ.
Δοκιμάζοντας τους οίνους της Αλσατίας θα παρατηρήσετε μια έντονη συμπύκνωση των οίνων και θα θεωρήσετε, εσφαλμένα πολλές φορές, ότι η παραγωγή αφορά ουσιαστικά (ημι)γλυκους οίνους ή σε κάθε περίπτωση  οίνους με μια αισθητή γλυκύτητα λόγω της παρουσίας υπολειμματικών σακχάρων. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των οίνων της Αλσατίας είναι ξηροί, ακόμη και αυτό που παράγονται με σταφύλια όψιμης συγκομιδής, το περίφημο Vendanges Tardive.

IMG_4729
Maison Zimmer (Riquewihr)

Αυτοί οι οίνοι συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα πολλών οικογενειακών εορτασμών, μεταξύ φίλων ή με την ευκαιρία των παραδοσιακών φεστιβάλ κρασιού, από το βορρά μέχρι το νότο της Αλσατίας. Συνδιάζονται επίσης με την γαστρονομία και ταιριάζουν καλά με ψάρια, με λευκό και κόκκινο κρέας, αλλά και με τυριά και επιδόρπια!

IMG_4711
Crèmerie Au Coin Gourmand

– Νικόλαος Αγοραστός
Photo Editor: Ραφαέλα Χασιώτη

Add a Comment