Βιοδυναμική καλλιέργεια, επιστήμη ή μαγεία?

Στο κόσμο των “bio” η βιοδυναμική καλλιέργεια εμπνέεται στο δόγμα του Rudolf Steiner, αυστριακού νατουραλιστή φιλόσοφου στις αρχές του 900. Ο Steiner δίνει την σημασία της αγροτικής επιχείρησης ως ένα συνολικό και αυτόνομο σύστημα απορρίπτοντας την χρήση των τότε ανερχόμενων χημικών λιπασμάτων, μια προπαγάνδα που άρχισε ο Liebig για την χρήση τους.

cornoletame-1Για τη βιοδυναμική καλλιέργεια, ο κύκλος ζωής του κλήματος λαμβάνει χώρα δίχως εξωτερικές επιδράσεις, βρίσκοντας και διατηρώντας την ισορροπία του μεταξύ εδάφους, φυτού καλλιεργημένου, αλλά και των έμφυτων φυτών και ζώων που ζουν στο περιβάλλον, συγκεκριμένα στις σεληνιακές φάσεις και στις διάφορες εποχές και όλα αυτά τα στοιχεία ενωμένα μεταξύ τους από “λεπτές δυνάμεις”. Τα βιοδυναμικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται (χαρακτηριστικά κέρατο-πυρίτιο, κέρατο-κοπριά κ.α), είναι φυσικές ουσίες που τις ραντίζουμε πάνω στο πράσινο φυτό και στο έδαφος την εποχή και στις συγκεντρώσεις που χρειάζεται, όπως γίνεται στην ομοιοπαθητική, έπειτα από μια διαδικασία αραίωσης σε νερό.

566__immagine_01.jpg

Η επίσημη επιστήμη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θεωρεί τα βιοδυναμικά μια αναχρονιστική επιστροφή και τελετή μαγείας. Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως οι αμπελουργοί βιοδυναμικής καλλιέργειας, παρακολουθούν με προσοχή τη φύση και ψάχνουν να βρουν, συχνά με επιτυχία, διάφορα σήματα της φύσης, έχοντας πολλές φορές τέλεια αποτελέσματα και στον οινολογικό τομέα.

Στο τέλος όλα είναι θέμα ισορροπίας του φυτού, και αυτό που μετράει είναι ο οίνος που παράγει, τα συναισθήματα που μας μεταφέρει.Ο καταναλωτής βρίσκεται σε δυσκολία να ερμηνεύσει με ένα αρθρωτό και περίπλοκο τρόπο, να αναγνωρίσει το πραγματικό και να ανακαλύψει αυτό που δεν είναι. Αυτό αποθαρρύνει την επιθυμία να κάνει μια ηθική επιλογή και όχι μόνο επιλογή αισθητικής ακόμα και όταν αγοράζει ένα μπουκάλι οίνου. Όντως, όσο για την ηθική στο πως φτιάχνεται ο οίνος, υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψης, πολλά πιστεύω και δόγματα, όλες αξιοσέβαστες, αλλά καμία απόλυτη αλήθεια.

Το πιο σημαντικό είναι η διαφάνεια, όποιος φτιάχνει οίνο με πάθος πιστεύει στις επιλογές που κάνει, δεν έχει λόγο να τις κρύβει, είναι πάντα σε θέση να τις εξηγήσει και να παρακινήσει.

-Νικόλαος Αγοραστός

biodynamicw2.gif

Add a Comment