Αμπέλια που κάνουν καλό στο περιβάλλον

Η παρουσία αμπελώνων αποφέρει οφέλη για το περιβάλλον και το τοπίο της Ningxia, μια από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Κίνας. Είπε στην εφημερίδα China Daily o Wang Zhenping, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του  Ningxia University.

Η Ningxia επεκτείνεται στην εγχώρια Κίνα και αποτελεί μέρος της αυτόνομης περιφέρειας του Yinchuan. Βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών Helan, το μόνο εμπόδιο για να φτάσεις την έρημο Gobi, η περιοχή έχει ένα ξηρό ηπειρωτικό κλίμα, με σύντομα, καυτά καλοκαίρια και θυελλώδεις χειμώνες. Οι ετήσιες βροχοπτώσεις φτάνουν εως και 200 χιλιοστά και η γεωργία είναι δυνατή μόνο χάρη στην παρουσία του Κίτρινου Ποταμού. Η περιοχή κινδυνεύει τώρα από την ξηρασία και λόγω της έντονης χρήσης νερού για την καλλιέργεια ,κυρίως αμπελουργίας η οποία εξαρτάται από την εφαρμογή ειδικών αγρονομικών τεχνικών, μεταξύ των οποίων η παραδοσιακή τεχνική ταφής των αμπέλων τους χειμερινούς μήνες για την προστασία τους από το κρύο.

Η απομάκρυνση  εδάφους απο την αμμώδη επιφάνεια, παρέχει περιβαλλοντικά οφέλη, λέει ο καθηγητής Wang Zhenping. Επιπλέον, η παρουσία βιδών, οι οποίες βυθίζουν τις ρίζες τους στο έδαφος, αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους και βοηθούν στην αποτροπή σχηματισμού άμμων που με τον άνεμο προκαλούν θύελλες. Οφέλιμο για τον σχηματισμό ενός μικροκλίματος είναι επίσης τα φυτά που οι αμπελοκαλλιεργητές παραδοσιακά φυτεύουν στις άκρες των αμπελώνων. Είναι αμπελώνες ευεργετικοί δίνοντας χρώμα στους πρόποδες των βουνών Helan, σύμφωνα με τον καθηγητή του τοπικού πανεπιστημίου ένα “όμορφο τοπίο”.
Schermata-2015-12-10-alle-11.25.52

Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment