Αλκοόλ και συναισθήματα

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές συναισθηματικές αντιδράσεις, πιθανώς διαφορετικές ανάλογα με τον τύπο του ποτού που καταναλώνεται. Μια ομάδα ερευνητών από τη δημόσια υγεία της Ουαλίας και το King’s College   στο Λονδίνο έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην κατανόηση  αν αυτές οι συναισθηματικές συνέπειες διαφέρουν σε σχέση με το κοινωνικό πλαίσιο σε περίπτωση εξάρτησης από αλκοολούχα ποτά, και τελικά αν αυτές οι αντιδράσεις μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή ενός ποτού ή όχι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο στο περιοδικό BMJ Open, σε άρθρο με τίτλο , Do emotions related to alcohol consumption differ by alcohol type? An international cross-sectional survey of emotions associated with alcohol consumption and influence on drink choice in different settings, με υπογραφή των Kathryn Ashton, Mark A. Bellis, Alisha R. Davies, Karen Hughes, Adam Winstock (διαθέσιμο εδώ).

alcol.jpg

Aναλύθηκαν τα στοιχεία από μια έρευνα που διεξήχθη από το Νοέμβριο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016 σε 21 χώρες και παρακολουθήθηκαν από 30.000 άτομα περίπου  ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών που είχαν καταναλώσει κρασί, μπύρα ή οινοπνευματώδη κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.

Η κατανάλωση κόκκινου, λευκού οίνου, μπύρας ή οινοπνευματωδων ποτών μπορεί να συσχετιστεί με θετικές συσχετίσεις (όπως ενέργεια, ασφάλεια, χαλάρωση, ευφορία) ή αρνητική (όπως κόπωση, επιθετικότητα, κακουχία, ανησυχία, θλίψη).

Η έρευνα έδειξε πρώτα ότι οι διάφοροι τύποι αλκοολούχων ποτών προκαλούν διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Επίσης, προέκυψε ότι τα οινπνευματώδη ποτά παράγουν συχνότερα τέτοιες αντιδράσεις. Σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονταν πιο επιθετικοί μετά την κατανάλωση οινοπνευματωδων ποτών, σε σύγκριση με το μόνο 2,5% αυτών που πίνουν κόκκινο οίνο.

Η αίσθηση της χαλάρωσης σχετίζεται περισσότερο με το κόκκινο οίνο(52,8%) και την μπύρα (49,8%). η ενέργεια, η αυτοπεποίθηση και η αίσθηση σέξι είναι για άλλη μια φορά περισσότερο συνδεδεμένα με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Γενικότερα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανόηση των συναισθημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των φαινομένων όπως η κατάχρηση και ο αλκοολισμός, κυρίως επειδή οι εξαρτημένοι πότες βασίζονται περισσότερο στο αλκοόλ για να επιτύχουν θετικά συναισθήματα.

Νικόλαος Αγοραστός

 

 

Add a Comment