Ένα ποτήρι λευκό κρασί προστατεύει την καρδιά και τα νεφρά

Ένα δημοσίευμα στο Plos One από τον Alberto Bertelli (Πανεπιστήμιο του Μιλάνου-Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών Υγείας), δείχνει ότι το καφεϊκό οξύ – που λαμβάνεται ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις – ενισχύει την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, αυξάνοντας την βιοδιαθεσιμότητα του νιτρικού οξειδίου.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται παγκοσμίως πρότυπο διατροφής χρήσιμη για τη μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων που προκύπτουν με την ηλικία και το άγχος. Παραδοσιακά, με μια τέτοια δίαιτα συνδέεται το κόκκινο κρασί: η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Plos One από την άλλη, αποδεικνύει το προστατευτικό ρόλο των καρδιαγγειακών του λευκού κρασιού.white wine

Σε παλαιότερες μελέτες του Dr. Alberto Bertelli  είχε θέσει πως ορισμένες ενώσεις (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) στο λευκό κρασί και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα μπορούσαν να είχαν μια ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά το νεφρό.

Η πρόσφατη δημοσίευση από τον ίδιο συγγραφέα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, Πίζα και το νοσοκομείο Βερσιλια στο Βιαρέτζιο   αναδεικνύει το πως ένα συστατικό του λευκού οίνου, το καφεϊκό οξύ, συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος μέσω ενός μηχανισμού δράσης που περιλαμβάνει το νιτρικό οξείδιο (Nitric Oxide).

Οι συγγραφείς έχουν δείξει, in vitro και in vivo, πως χαμηλές συγκεντρώσεις αυτού του φαινολικού οξέος μπορούν να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα αυτού του μορίου με σημαντικά καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα και νεφροπροστατευτικά. Επίσης αποδείχθηκε ότι σε επίπεδο γονιδίου το καφεϊκό οξύ ρυθμίζει τα γονίδια που εμπλέκονται στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και στην αναστολή του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ο Louis Ignarro για την ανακάλυψη του ρόλου του μονοξειδίου του αζώτου(νιτρικού οξειδίου) ως βασικό μόριο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι εξαιρετικά χαμηλές, κάτι  που μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση ενός / δύο ποτήρια λευκό κρασί ανά ημέρα.

Για να διαβάσετε την μελέτη      http://journals.plos.org/plosone/articleid=10.1371/journal.pone.0117530

-Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment