Mείωση των φυτοφαρμάκων πριν ή κατά τη ζύμωση
Η επίδραση των φυτοφαρμάκων στην αμπελουργία προκαλεί προβλήματα στον τελικό οίνο όταν βρίσκονται υπολλείματα στη σύσταση του. Βάσει των νομοθετικών ορίων των ενεργών συστατικών, για τη χρήση που θέλει να κάνει ο αμπελουργός, τα σκευάσματα που υπάρχουν στο εμπόριο και οι συνθήκες χρήσης τύνουν να γίνονται ολο ένα και πιο σφιχτές.
Τα υπολλείματα είτε στο σταφύλι είτε στον οίνο είναι σίγουρα σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με το παρελθόν, με μια συνεχή βελτίωση των σκευασμάτων. Αυτή η βελτίωση μπορεί να γίνει επίσης είτε με την μείωση της συγκέντρωσης που χρησιμοποιείται στο αμπέλι, είτε κάνοντας κάποιες διεργασίες στο οινοποιείο.
Για αυτό τον λόγο, έχουν γίνει κάποια πειράματα με μια σειρά οινολογικών προϊότων, όσον αφορά την ικανότητά τους να επηρεάζουν την υπολειμματική συγκέντρωση των διαφόρων δραστικών ουσιών (φυτοφαμάκων).
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν προσθέτοντας στα διαυγή λευκά γλεύκοι διάφορα δραστικά συστατικά, περίπου 2-3 φορές πάνω απο τα νομοθετικά επίπεδα των υπολειμματικών που μπορούν να υπάρχουν στους τελειωμένους οίνους. (Αντι-βοτρυτικά, εντομοκτόνα κλπ).
Τα οινολογικά προϊόντα προστέθηκαν σε κανονικές συγκεντρώσεις (~5 gr/hl)
Για τα διάφορα προστιθέμενα οινολογικά προϊόντα, εκτός από την αφαίρεση των δραστικών συστατικών, λήφθηκε επίσης υπόψη η επίδραση στη ζυμωτική κινητική.
Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν καθυστερήσεις ή οργανοληπτικά προβλήματα.
Τα διαφορετικά οινολογικά προϊόντα που δοκιμάστηκαν έδωσαν διαφορετικά επίπεδα απομάκρυνσης και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν επέτρεψαν την ταυτοποίηση του σκευάσματος με τον καλύτερο ρυθμό μείωσης ήδη σε χαμηλή δοσολογία.
– Όποιος/α θέλει να μάθει περεταίρω (ποια οιν.προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν ή οτιδήποτε άλλο) ας επικοινωνήσει μαζί μου.Ευχαριστώ
– Νικόλαος Αγοραστός
Add a Comment
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Κ. Αγοραστές, μπορείτε να δώσετε περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα; Όπως για παράδειγμα κάποιο επιστημονικό άρθρο ή έρευνα;
Καλησπέρα Σωτήρη, φυσικά μπορώ να σου στείλω ένα Link με μια έρευνα, αλλά υπάρχει μόνο στα ιταλικά. http://www.dalcin.com/altridw/pubblicazioni/2017/fitostop_ITA.pdf