Οίνος : Η γεύση έχει την τιμή της ;

Υπήρξε δημοσίευση του Scientific Reports , ένα άρθρο που συνδέει την τιμή του κρασιού με τις προσδοκίες για τη γεύση του. Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης και της γαλλικής σχολής INSEAD Business School και δημοσιεύτηκε με τον τίτλο How context alters value: The brain’s valuation and affective regulation system link price cues to experienced taste pleasantness  (μπορείτε να διαβάσετε  εδώ) με  υπογραφή των Liane Schmidt, Vasilisa Skvortsova, Claus Kullen, Bernd Weber & Hilke Plassmann.

Ο εγκέφαλος τριάντα εθελοντών (15 άνδρες και 15γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών) υποβλήθηκε σε  λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI – Functional Magnetic Resonance Imaging) τη στιγμή της γευστικής δοκιμής των ίδιων οίνων αλλά με διαφορετικές τιμές , για την παρατήρηση και τον έλεγχο της ενεργοποίησης των αποφάσεων και της κινητοποίησης του εγκεφάλου μας.
Σε κάθε  δοκιμή ο συμμετέχων ενημερώθηκε για την “τιμή” του κρασιού και κλήθηκε να το αξιολογήσει σε κλίμακα από 1 έως 9.  Η γευστική δοκιμή μεταφράστηκε απο τους καταναλωτές με διαφορετικές τιμές στον εγκέφαλο τους, αν και ο οίνος ήταν ο ίδιος για όλους.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται περισσότερο κατά τη διάρκεια του πειράματος ήταν εκείνες του μεσαίου προ-μετωπιαίου φλοιού και του εγκεφαλικού ραβδωτού σώματος.

Το φαινόμενο με το οποίο τα ίδια προϊόντα γίνονται αντιληπτά διαφορετικά λόγω της διαφοράς τιμής ονομάζεται “μάρκετινγκ placebo”. Με τον ίδιο τρόπο όπως με τα εικονικόά φάρμακα, στην πραγματικότητα, η δράση τους είναι το αποτέλεσμα των ιδιοτήτων που αποδίδονται στο ίδιο το φάρμακο.

Placebo-Effect
Νικόλαος Αγοραστός

Add a Comment