Ιταλία & ΗΠΑ: Οίνος και Χριστούγεννα 2021
Η μεγάλη επανεκκίνηση του οίνου έχει παγώσει λόγω της επανέναρξης αύξησης των μολύνσεων COVID, του αυξημένου κόστους ενέργειας, μεταφοράς και πρώτων υλών, της προβληματικής κατανάλωσης και του πληθωρισμού.
Από τις ΗΠΑ, στη Γερμανία, από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γαλλία, στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, η φωνή των εμπορικών φορέων, σχεδιάζει μια τάση «μεταβλητής ταχύτητας». Οι άγνωστοι τιμοκατάλογοι δημιουργούν ένα μέλλον όπου θα επιβεβαιώσουν την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, τη μεγαλύτερη διάχυση της κατανάλωσης, την αύξηση της μέσης δαπάνης υπό την πίεση των μη αλκοολούχων οίνων και των νέων περιοχών που πρόκειται να ανακαλυφθούν.
Ελπίζαμε, και για λίγο το πιστέψαμε, αλλά δεν πήγε όπως θέλανε/με πιστεύω. Τα Χριστούγεννα 2021 π.χ στην Ιταλία θα είναι ακόμα αφιερωμένα στην αβεβαιότητα που υπαγορεύεται από την έκτακτη υγειονομική ανάγκη περίθαλψης, με ταξίδια, έξοδα. Τα νέα μέτρα περιορισμού κατά του ιού, το τέταρτο κύμα λοιμώξεων και οι νέες παραλλαγές, προσκαλούν σε μια περίοδο Χριστουγέννων, μάλλον σε ”πάρκο” ανοησίας. Θα είναι όμως πραγματικά έτσι; Και τι Χριστούγεννα θα είναι για την πώληση των κρασιών και για τους καταναλωτές του; Ας ξεκινήσουμε με κάποια δεδομένα καθησυχαστικά: Η Ιταλία συγκεντρώνει τις καλύτερες επιδόσεις εξαγωγών 2021/2019 σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές, διαπρέπει εκτός έδρας με κατανάλωση φαγητού και οίνου που είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό. Μια βιασύνη προς τα εμπρός που ήταν ασταμάτητη έκτοτε τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι το καλοκαίρι, που όμως κινδυνεύει πλέον να επιβραδύνει λόγω περιορισμών που σχετίζονται με το Κανάλι Horeca. Το συναίσθημα των πρωταγωνιστών της εφοδιαστικής αλυσίδας – έμποροι κρασιού, διανομείς, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου – φαίνεται να είναι σίγουρα περισσότερο θετικό σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, αλλά ναι ακόμα νιώθει τα ”χαρακώματα”, όσο και να ακολουθήσει κάποιες στρατηγικές, λαμβάνεται υπόψη η μεταβλητή ”μη προβλεψιμότητα”.
Εν ολίγοις, ”τι θα συμβεί;” – οι ”μαρτυρίες” – περιγράφουν μια εικόνα θετική, αλλά με μια απόχρωση που συνδέεται με την αβεβαιότητα.
Όπως είναι γνωστό, υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών, στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Όλες οι τιμές για φαγητό και ποτό είναι υψηλότερα σήμερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Μερικές από αυτές τις αυξήσεις, είναι αποτέλεσμα υψηλότερου κόστους πρώτων υλών και καυσίμων για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Η οικονομική επιβάρυνση ο χειρισμός των εμπορευματοκιβωτίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Τιμές, ανά κοντέινερ, που ήταν 1.500 $ πριν από ένα χρόνο, σήμερα μπορεί να είναι 15.000. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από τις αιτίες αύξησης τιμών είναι οι μεγαλύτερες εκταμιεύσεις για πρώτες ύλες, αλλά άλλα προήλθαν σαφώς από το υψηλότερο κόστος για το χειρισμό οίνων μέσω αλυσίδων διανομής, είτε παγκόσμια είτε εθνικά. Η έλλειψη αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εμπορικών οίνων, έχει δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο δυναμισμό στην ισορροπία ζήτησης – προσφοράς μεταξύ καταναλωτών που έχουν μεγαλύτερη δύναμη δαπανών. Έχοντας πάντα κατά νου ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ηγετική- από τους καταναλωτές: περίπου το 75% ή περισσότερο της οικονομίας των ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα που θεμελιώθηκε πάνω τους. Οι καταναλωτές οίνου, περισσότερο από άλλους, θα πληρώσουν εύκολα κάτι παραπάνω αντί να περιμένουν πολλή ώρα για την επιθυμητή φιάλη τους. Σε ένα χρόνο θα μπορούμε πιο εύκολα να απαντήσουμε και να προσδιορίσουμε ακριβώς το ποσοστό αύξησης του κόστους που προέρχεται απευθείας από διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και πόσο αντ’ αυτού αποδίδεται στην τιμή των πρώτων υλών.
– Νίκος Αγοραστός