Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα αυξάνεται από την ανθοφορία και μετά
Η αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα στα σταφύλια δεν αρχίζει όταν αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα. Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε ότι ήδη από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού έως τα πρώτα σημάδια ανθοφορίας, καθώς οι κύριες δομές του φυτού σχηματίζονται σε αυτές τις φάσεις: βλαστοί, φύλλα, ταξιανθίες λουλούδια που στη συνέχεια θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των τσαμπιών και την τελική ποιότητα των σταφυλιών.
Η πιο ευαίσθητη φάση είναι η ανθοφορία, καθώς κάθε ανώμαλο γεγονός που προκαλεί άγχος-stress στο φυτό που παρεμβαίνει στη διαδικασία γονιμοποίησης έχει άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στην παραγωγικότητα αλλά και στην τελική περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Μια ανώμαλη ανθοφορία και ένα πολύ παρατεταμένο σύνολο τσαμπιών στην ίδια δέσμη είναι η αιτία της παρουσίας σταφυλιών με διαφορετικές ”ηλικίες” και διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι κατά τη συγκομιδή θα υπάρξουν ώριμα και άγουρα τσαμπιά στην ίδια δέσμη που οδηγούν σε μείωση της συνολικής περιεκτικότητας σε σάκχαρα.
Για αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βόριο που είναι απαραίτητο για τα φυτά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και της καρποφορίας, καθώς ρυθμίζει τη μετατόπιση των υδατανθράκων και επίσης αυξάνει τη γονιμότητα και το σχηματισμό των σπόρων και των σταφυλιών.
Επίσης σε συνέργεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα φυτικό βιοδιεγερτικό με ενζυματική δράση, στο οποίο η τριακοντανόλη, οι φαινολικές ενώσεις και άλλα βιοδραστικά φυτικά εκχυλίσματα έχουν δράση στον πρωτογενή μεταβολισμό των φυτών. Επίσης θα μπορέσει να διεγείρει τη δραστηριότητα των ενζύμων που ρυθμίζουν το μεταβολισμό του άνθρακα και του αζώτου, προωθώντας έτσι τη φωτοσύνθεση, την ανθοφορία, την καρποφορία, ακόμη και σε περιόδους στρες. Η ενζυματική και ορμονική ρύθμιση επιτρέπει στα φυτά να αναπτύξουν, χωρίς προβλήματα, μεγαλύτερο αριθμό τσαμπιών, περιορίζοντας έτσι την πτώση τους και ευνοώντας την αύξηση της τελικής παραγωγής.
– Νικόλαος Αγοραστός